De dag zelf

Ken je tijdschema

Alle voorbereidingen zijn getroffen, het is zover; vandaag ga je fotograferen. Om alles goed en zo soepel mogelijk te laten verlopen, moet je nog met een aantal dingen rekening houden.

Let op de tijd

Vertrek op tijd en zorg dat je van tevoren goed hebt gegeten. Grote kans dat je tijdens het evenement daar niet veel tijd voor hebt. Als het goed is, heb je een tijdschema en aantekeningen gemaakt hoe laat je waar moet zijn. Zorg dat je daarom ook de tijd bij je hebt, of het een horloge is of gewoon via je telefoon maakt niet uit, maar houd de tijd in ieder geval goed in de gaten. Je zou zelfs kunnen overwegen om op je telefoon je alarm op verschillende tijden te zetten als je op een bepaald tijdstip echt ergens moet zijn.

Fotografeer de QR-code

Heb je ervoor gekozen om met de app te werken, fotografeer dan nog voordat je in de auto stapt de QR-code. Dan kun je dat in ieder geval niet meer vergeten. Fotografeer je met meerdere camera's? Maak dan met iedere camera een foto van de QR-code. Als je met meerdere fotografen werkt, dan moet iedere fotograaf een foto maken van de QR-code op de telefoon of tablet waarmee hij of zij werkt.

Startlijsten

Als het evenement met startlijsten werkt, kun je deze eventueel thuis vast uitprinten. Anders kun je ze vaak op het evenement ter plekke ophalen. Startlijsten zijn handig bij een evenement waarbij je werkt met individuele deelnemers die je ook per persoon een map wilt geven, maar ook voor de juiste aanduiding van rubrieksnamen kan het handig zijn.

Origineel standpunt

Over het algemeen zijn foto's van een massastart niet de foto's die je het meest zult verkopen. Zorg voor een origineel standpunt en wees uniek. Maak close up foto's, overzichtsbeelden, probeer emoties te vangen. Unieke beelden waarop mensen zichzelf of de sfeer van het evenement goed herkennen, zullen goed verkopen. Ga dus niet mee met de massa, maar durf jezelf te onderscheiden.

Wees zichtbaar

Je kunt nog zulke mooie foto's maken, maar als mensen niet weten waar ze moeten zijn om ze te bestellen, verkoop je natuurlijk niks. Leg je flyers op punten neer waar veel mensen langskomen (of misschien is er een goodiebag waar je wat in mag doen), zorg dat je er ook nog wat bij je draagt voor als mensen erom vragen en doe kleding aan met een link naar je website.

Neem een kladblok mee

Het klinkt misschien raar: maar zorg dat je iets bij je hebt om op te schrijven. Het is een hectische dag waarop er misschien dingen voorbij komen die handig zijn om even te noteren.