Beken kleur

Print of download

Een belangrijke vraag: wat ga je aanbieden, prints of downloads of misschien beide? En welke producten tegen welke prijzen? Wij hopen je hiermee een beetje op weg te helpen

Jongeren Allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in je doelgroep. Daarin speelt de leeftijd een grote rol. Als je doelgroep vooral jongeren betreft, vinden zij het vaak leuk om hun foto’s op social media te kunnen delen. Helemaal als ze naar een leuk feest zijn geweest of deel hebben genomen aan een evenement. Ze willen graag laten zien wat ze hebben gedaan. Soort evenement Het soort evenement speelt ook een grote rol. Foto’s van een dance event of mudrun bijvoorbeeld zal iemand niet zo snel afdrukken, maar bij de paardensport bijvoorbeeld willen mensen wel graag een mooie afdruk hebben of misschien zelfs een mooie vergroting willen bestellen. Print Als je ervoor kiest om prints aan te bieden, heeft Oypo een ruim assortiment. Je kunt kiezen voor afdrukken in diverse formaten en op verschillende papiersoorten, maar ook voor wanddecoratie of funproducten. Vraag jezelf goed af waar de foto’s geschikt voor zijn. Denk je dat jouw foto’s geschikt zijn voor een canvas of andere vergroting, dan bied je dat aan, maar vraag jezelf wel af of je klanten van dat moment een vergroting aan de muur willen hangen. Een individuele sport zoals bijvoorbeeld de paardensport is zeer geschikt voor mooie afdrukken die mensen aan de muur willen hangen. Hetzelfde geldt voor de funproducten. We hebben hierin een ruim assortiment. Als je denkt dat jouw foto’s hier uitermate geschikt voor zijn, bied dit dan vooral aan.

Op downloads zit een hoge marge voor de fotograaf

Downloads Voor downloads zijn er verschillende opties. De eerste is het aanbieden van een download voor webgebruik. Het bestand heeft dat een maximale afmeting van 800 pixels, waardoor het niet geschikt is om af te drukken. Deze foto’s zijn met name geschikt voor foto’s die mensen willen delen via social media. Ze kopen geen afdrukken of grote bestanden, ze willen alleen laten zien waar ze zijn geweest en het liefst zoveel mogelijk ‘likes’ halen daarmee. Maak deze optie ook niet te duur. Zet in op de massa. Vaak gaat het immers om evenementen waar veel mensen zijn geweest. Dan heb je ook nog het downloaden van het originele bestand voor eigen gebruik. Je klant ontvangt dan een bestand in hoge resolutie voor eigen archief. Ze mogen het onbeperkt gebruiken en afdrukken, maar alleen privé. Het is dus niet toegestaan deze foto zakelijk te publiceren. Houd hier met je prijsbepaling er rekening mee dat als iemand een origineel bestand bestelt, dit de enige keer is dat je eraan kunt verdienen. De klant komt nu niet terug om bij jou nog afdrukken of wanddecoratie te bestellen. Als de gemaakte foto’s hier wel uitermate geschikt voor zijn, is het verstandig de download niet te goedkoop te maken. Eigenlijk staat het weggeven van een high res download gelijk aan het weggeven van je negatief vroeger. Als laatste kun je het originele bestand rechtenvrij aanbieden. De klant heeft nu toestemming om de foto ook voor zakelijke doeleinden te publiceren in print of online. We hoeven vast niet uit te leggen dan dit de duurste optie is.