Versnel het zoeken gebruik de Oypo-app

Tijdens een wedstrijd of evenement ben je vaak een hele dag, of soms zelfs meerdere dagen, aan het fotograferen. Al die foto's in een map online zetten, zorgt ervoor dat jouw klant door grote hoeveelheden foto's moet scrollen om de juiste foto te vinden. Het kan handig zijn om per tijdsvak, of als het kan per rubriek of wedstrijd, een aparte map aan te maken. Dit gaat eenvoudig via de Oypo-app. Daarnaast heb je via de app ook nog eens realtime inzicht in de bestellingen en je saldo.

Oypo bouwde de app in eerste instantie voor de schoolfotografen. Hoewel de app daarop is ingericht, is het zeker een handige functie om te gebruiken bij evenementen of sportwedstrijden. Als je de app gaat gebruiken, zul je wel merken dat sommige benamingen gericht zijn op schoolfotografie. Laat je hier zeker niet door tegenhouden om de app ook voor jouw fotografie in te zetten.

Downloaden De app is gratis verkrijgbaar via de App Store en in Google Play. Gebruik onderstaande buttons of zoek in de App Store of in Google Play naar ' Oypo'.

We hebben voor de schoolfotografie een pagina gemaakt met uitgebreide uitleg over de app. Inclusief filmpjes. Het is verstandig om deze eerst te bekijken zodat je een idee krijgt hoe de app precies werkt. Klik hier om deze pagina te bekijken. Hieronder zullen we vervolgens een aantal suggesties geven hoe je de app ook kunt toepassen voor de fotografie van evenementen en sportwedstrijden.

Evenement aanmaken

Je kunt de app instellen via je Oypo-account. Ga binnen je account naar het kopje 'Schoolfoto's' en kies dan voor de optie 'Leerlingenlijsten'. Op deze plek wordt je gevraagd eerst een school aan te maken, kies hier de naam van je evenement. Daarna kun je groepen invoeren, hierbij kun je kiezen voor bijvoorbeeld de namen van de verschillende rubrieken. Daarna is er nog de mogelijkheid om namen toe te voegen. Je zou dit kunnen doen bij individuele sporten waarbij je de namen van de deelnemers kent en eventueel in kunt voeren. Je kunt dan per deelnemer een apart mapje aanmaken met foto's. Je moet dan voordat iedere deelnemer begint de naam van de deelnemer aanklikken op je telefoon. Denk je dat je dit gaat vergeten of er geen tijd voor hebt, kies dan alleen voor het aanmaken van de rubrieken/groepen.

Tijdens het evenement

Het is mogelijk om via je telefoon of tablet ter plaatse nieuwe groepen aan te maken. Je kunt op deze manier extra deelnemers of rubrieken toevoegen. Wat je ook kunt doen, is tijdvakken aanmaken. Dit is moeilijk vooraf te doen omdat je misschien niet precies weet wanneer je de tijd hebt om even rustig in de app een nieuwe groep/tijd aan te klikken als alles doorloopt. Wat je ook kunt doen, is locaties invoeren. Stel dat je foto's maakt bij de start, bij de kerktoren, een waterhindernis, de finish en van de prijsuitreiking, dan kun je per locatie een map aanmaken als je op die locatie bent. Allemaal handreikingen die je doet naar je klant om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk bij de juiste foto terechtkomen.

Nabewerking

Nadat je thuis de nabewerking hebt gedaan, en de foto's na het uploaden hebt gesplitst (voor de uitleg, zie de pagina voor schoolfotografie) kun je nog even controleren of alles in de juiste map staat. Voor evenementen is het niet nodig om de stappen voor de inlogcodes te volgen omdat deze foto's veelal openbaar staan. Als je de mappen openbaar hebt staan op Oypo of op je eigen website, hoef je ze alleen nog maar te promoten. Oypo doet de rest.

Persoonlijke inlogkaartjes

Soms is het wel mogelijk om met persoonlijke inlogkaartjes te werken. Bijvoorbeeld als je tijdens een evenement een setting hebt waar mensen zich kunnen laten fotograferen. In dit geval heb je dus direct contact met je klant en kun je een persoonlijk inlogkaartje meegeven met een unieke inlogcode en een wachtwoord. Om dit te doen, moet je in je account bij de 'leerlingenlijsten' een evenement (school) aanmaken. Daarna kun je een 'leerlingenlijst' invoeren, hier voer je dan nummers in. Verwacht je veel foto's te gaan maken, maak dan verschillende groepen, dat voorkomt veel scrollen tijdens het fotograferen. Vervolgens kun je, zoals in de 'how to' voor het aanmaken van wachtwoorden beschreven staat, inlogcodes en wachtwoorden genereren per map. Laat de kaartjes vervolgens printen en neem ze mee naar het evenement. Voordat je begint met fotograferen, klik je dan op de app op de map van het betreffende inlogkaartje. De klant neemt het inlogkaartje mee naar huis en kan met de gegevens op het kaartje zijn of haar foto's bekijken. Het is wel verstandig om aan te geven wanneer de foto's online komen, dan voorkom je teleurstelling.

Functieoverzicht

De Oypo-app heeft verschillende functionaliteiten. Hierbij een overzicht. Financieel

  • Inzicht in het opgebouwde saldo van je account
  • Realtime overzicht van de geplaatste bestellingen
  • Statistieken van de omzet van de verkochte foto's.

Workflow

  • Fotograferen met vooraf aangemaakte groepen, of zelfs met een vooraf aangemaakte deelnemerslijst als het om individuele wedstrijden gaat
  • Nieuwe fotomappen aanmaken tijdens het fotograferen (bijvoorbeeld nieuwe rubrieken, extra deelnemers, tijdvakken of locaties)
  • Je kunt meerdere camera's gebruiken en dus met meerdere fotografen werken. Laat iedere fotograaf wel een eigen smartphone of tablet gebruiken en vergeet niet om per camera een foto te maken van de QR-code. Alle foto's worden dan netjes in een eigen map geplaatst

Pushberichten

  • De app kan automatische berichten sturen. Via 'instellingen' bepaal je zelf of je op de hoogte gehouden wilt worden van:
  • Nieuw geplaatste bestellingen. Als je het pushbericht aaklikt, zie je meteen de details van de bestelling
  • Overboekingen naar jouw bankrekening
  • Fotobestanden die zijn klaargezet voor handmatige correctie.

Badge-nummers

Met een Iphone of Ipad kun je kiezen of je het badge-nummer (getalletje bij het app-icoon) wilt gebruiken. Hierdoor kun je zonder de app te openen al zien hoeveel nieuwe bestellingen er zijn en of er bestanden handmatig moeten worden gecorrigeerd.

TIPS Veel schoolfotografen werken graag met de Oypo-app. Hoe nauwkeuriger je werkt met de app, hoe meer tijd je bespaart. We hebben daarom enkele tips voor je op een rij gezet die je nog eens door nemen voordat je begint met fotograferen. Ga naar de tips voor het werken met de app