Voorbereiding

Verdiep je in hetgeen je gaat fotograferen

Als je foto's wilt maken die goed verkopen, is het belangrijk je goed voor te bereiden. Verdiep je in de sport of het evenement zodat je weet wat je kunt verwachten.

Wat neem je mee?

Denk goed na over wat voor spullen je mee moet nemen naar het evenement. Is het binnen of buiten, kun je dichtbij komen of moet je juist veraf staan. Zijn het snel bewegende objecten en personen die je moet fotograferen? Door alles op een rijtje te zetten kun je een goede keuze maken welke apparatuur je mee moet nemen. Als je veel moet lopen wees dan kritisch in de hoeveelheid spullen die je meeneemt.

Verkoopprofielen samenstellen

Bij het aanmaken van een verkoopprofiel moet je veel keuzes maken: welke producten bied ik aan, welke prijs vraag ik hiervoor, wil ik korting geven, wie betaalt de verzendkosten, enz. Bedenk goed welke producten je precies aan wilt bieden. Het is goed om keuzes te geven, maar stel jezelf de vraag of het niet beter is een wat kleiner productassortiment aan te bieden. Vraag jezelf af of de foto's die je gaat maken, geschikt zijn om als enorm grote afdruk op een duur product aan de muur te hangen. Lenen je foto's zich daarvoor? Dat hangt natuurlijk samen met het soort foto's dat je maakt. Misschien is het voor jou wel veel beter om je bijvoorbeeld vooral op downloads te richten. Qua kortingen (Oypo PRO) zijn er diverse voorgeprogrammeerde opties. Bekijk ze goed en kijk wat bij jou past. Je kunt er ook voor kiezen om een tweede verkoopprofiel met kortingen aan te maken. Deze kun je dan bijvoorbeeld instellen voor de eerste twee weken, daarmee stimuleer je de klant om snel te bestellen. Let er wel op dat in deze periode de meeste bestellingen plaatsvinden. De prijs inclusief korting moet dus voor jou een goede prijs zijn. Lees meer over het samenstellen van verkoopprofielen en de mogelijkheden

Ontwerp een flyer

Als je op een evenement foto's maakt om te verkopen aan bezoekers of deelnemers van het event is het belangrijk dat je zichtbaar bent. Mensen moeten weten waar ze moeten zijn om je foto's te bestellen. Dit kun je doen door op een aantal plaatsen op het evenement flyers neer te leggen. Zorg ook dat je zelf altijd wat bij je hebt om eventueel uit te delen. Als het van de organisatie mag kun je ook een rolbanner maken en deze ergens neerzetten. Het liefst meteen ergens bij de ingang of een ander punt waar iedereen langs komt, dan weet men dat je er bent.

Bekijk het programma en maak notities

Verdiep je in het programma en weet wanneer je waar moet zijn om bepaalde foto's te kunnen maken. Maak voor jezelf een duidelijk overzicht van de dag. Noteer hierin bepaalde tijdstippen en plaatsen waar je moet zijn. Als je online al een parcours o.i.d. kunt bekijken, doe dat dan. Zo weet je waar eventueel mooie plaatsen zijn om te fotograferen.

TIP!

Controleer bij je instellingen of je de AET-functie aan of uit hebt staan. Bewerk je je foto's zelf, dan is het beter om deze functie voor het automatisch corrigeren uit te zetten. Je kunt deze functie ook standaard op uit zetten bij de algemene account-instellingen.