Wat heb je allemaal nodig?

Schoolfotografie is topsport en vraagt om goed materiaal

Als je als schoolfotograaf aan de slag gaat, is het belangrijk om je spullen goed voor elkaar te hebben. Omdat je in een korte tijd veel foto’s moet maken, is er geen tijd om dingen aan het toeval over te laten. Zo veel fotografen, zo veel verschillende wensen en ook net zo veel werkwijzen. Deze lijst is slechts een indicatie van wat je nodig hebt om te starten als schoolfotograaf.

Een goede camera is de basis

Je basis is natuurlijk een goede camera: fullframe of crop maakt eigenlijk niet uit. Belangrijk is om je camera goed te kennen en dat je weet hoe je de camera bij verschillende situaties moet instellen. Werk je met natuurlijk licht en moet je daardoor soms de ISO-waarde wat hoger instellen, weet dan ook hoever je kunt gaan bij je eigen camera. Het zou zonde zijn om er later achter te komen dat er teveel ruis in je foto's zit.

Kies je objectief met zorg

Zorg voor een goed objectief. Dit kan een objectief zijn met een vast brandpunt, bijvoorbeeld een 50mm of 85mm primelens, maar als je wat meer wilt spelen met portret of ten voeten uit fotograferen dan is bijvoorbeeld een 24-70mm een prima keuze. Let ook op de lichtsterkte van je lens. Vooral als je met natuurlijk licht werkt, is het belangrijk een voldoende lichtsterke lens bij je te hebben.

Geheugenkaartjes, grijskaart, lenzendoekjes

Neem altijd voldoende geheugenkaartjes mee. Let erop dat de kaartjes voldoende snel zijn voor het wegschrijven van je bestanden. Lang niet iedere fotograaf werkt met een grijskaart. Onze ervaring is dat het bij schoolfotografie aan te raden is dit wel te doen. Een grijskaart is een handige tool om de juiste kleurenweergave te krijgen. Neem daarnaast ook altijd een lenzendoekje mee. Je wilt niet in de situatie terechtkomen dat je lens vies is en je zonder staat.

Een degelijk achtergrondsysteem

Bij een achtergrondsysteem is het belangrijk dat het degelijk is. Het moet stevig staan, want je wilt niet het risico lopen dat een kind onder de achtergrond terechtkomt. Qua materiaal van je achtergrond zijn er verschillende opties. Het meest gebruikt zijn papier en vinyl. Vinyl is duurzaam, sterk en je kunt het schoonmaken. Het is wel duurder en zwaarder dan papier. Bij achtergrondpapier heb je het risico op vlekken, kreukels en scheuren en het is niet bestand tegen vloeistoffen. Aan het einde van de dag kun je meestal het deel van het papier dat je hebt gebruikt weggooien. Als je wit gebruikt, is de kleur van vinyl iets minder wit. Dit is op te lossen met een goede gelijkmatige belichting. De breedte die je nodig hebt, hangt vooral af van het soort foto's dat je maakt. Wil je kinderen ook ten voeten uit fotograferen, dan raden wij een breedte van minimaal 2 meter aan.

Investeer in degelijke spullen. Voor schoolfotografie ben je veel op pad en moet je je setting vaak op- en afbouwen.

Goede verlichting

Een goede belichting van de kinderen is essentieel voor je foto's. Er zijn verschillende manieren om je setting te verlichten. Flitslampen worden hiervoor het meest gebruikt, maar ook het continulicht is in opkomst. Heb je nog weinig ervaring met het werken met externe lampen, laat je dan goed voorlichten en kijk wat bij jou past. Neem de tijd om je verlichting goed in te stellen. Dat scheelt veel bewerkingstijd. Kies je ervoor te werken met natuurlijk licht dan heb je wellicht reflectoren nodig. En denk er ook over na hoe je te werk gaat op het moment dat je eigenlijk niet genoeg licht hebt.

Smartphone of tablet

Als je gaat werken met de Oypo-App (dit is geen must, het kan ook zonder) heb je een tablet of smartphone nodig. Een laptop kan ook, maar is wat minder handig omdat je dan zeker moet zijn van een goed werkende internetverbinding.