Begin op tijd

En stel alles van tevoren goed in

Iedereen kent het gezegde 'een goede voorbereiding is het halve werk'. Dat gaat helemaal op voor als je je bezighoudt met schoolfotografie. We leggen precies uit waar je aan moet denken. Voor een gedetailleerde beschrijving verwijzen we in een aantal gevallen door naar onze website.

Voordeelsets

Het is verstandig om als eerste voordeelsets aan te maken binnen je account. Voordeelsets zijn bedoeld om hetzelfde bestand (foto) voordeliger aan te bieden op verschillende producten. Bijvoorbeeld een schoolfotopakketje bestaande uit twee foto's 13x19cm en een combivel, of een combinatie van een canvas en een download zodat de klant de foto kan downloaden als ze een canvas bestelt. De verschillende producten in de voordeelset bevatten altijd hetzelfde fotobestand (met uitzondering van de eventuele groepsfoto in de set). Door slim gebruik te maken van voordeelsets kun je je verkopen flink stimuleren.

Lees meer over het maken van voordeelsets

Verkoopprofielen samenstellen

Bij het aanmaken van een verkoopprofiel moet je veel keuzes maken: welke producten bied ik aan, welke prijs vraag ik hiervoor, wil ik korting geven, wie betaalt de verzendkosten, enz. Bedenk goed welke producten je precies aan wilt bieden. Het is goed om keuzes te geven, maar stel jezelf de vraag of het niet beter is een wat kleiner productassortiment aan te bieden. Vraag jezelf af of ouders de schoolfoto's als enorm grote afdruk op een duur product aan de muur willen hebben, lenen je foto's zich daarvoor? Dat hangt natuurlijk samen met het soort foto's dat je maakt. Qua kortingen zijn er diverse voorgeprogrammeerde opties. Bekijk ze goed en kijk wat bij jouw past. Je kunt er ook voor kiezen om een tweede verkoopprofiel met kortingen aan te maken. Deze kun je dan bijvoorbeeld instellen voor de eerste twee weken, daarmee stimuleer je om snel te bestellen. Let er wel op dat in deze periode de meeste bestellingen plaatsvinden. De prijs inclusief korting moet dus voor jou een goede prijs zijn. Lees meer over het samenstellen van verkoopprofielen en de mogelijkheden

Leerlinglijsten invoeren

Je kunt ervoor kiezen om met of zonder leerlingenlijst te werken. Door met een leerlingenlijst in combinatie met de Oypo-App te werken, worden de foto's na het uploaden naar je account gesplitst in individuele mappen. Lees hier een uitgebreide uitleg hierover Het is raadzaam om na het invoeren van de leerlingenlijst meteen een mappenstructuur aan te maken. Dit hoeft niet per se, maar het is dan wel makkelijker te herleiden of alles goed is gegaan.

App synchroniseren

Als je alles hebt ingevoerd, is het belangrijk de app te synchroniseren. Dit doe je door de app op je telefoon of tablet (het apparaat wat je tijdens het fotograferen ook gaat gebruiken) te openen, vervolgens een school aan te klikken en daarna een leerling. Uiteraard heb je hier WiFi voor nodig. Zolang het rode icoontje er staat, is de app nog aan het synchroniseren.

Ontwerp inlogkaartje

Door gebruik te maken van inlogkaartjes, krijgt iedere leerling een eigen persoonlijk kaartje met daarop de inloggegevens voor zijn of haar fotomap. Deze inlogkaartjes kun je zelf vormgeven in jouw eigen huisstijl. Jij maakt een achtergrond, uploadt die naar ons systeem en geeft vervolgens aan waar op het kaartje welke gegevens automatisch moeten komen te staan. Het is mogelijk voor iedere school een eigen inlogkaartje aan te maken. Wil je ook op de achterkant je eigen ontwerp? Dat behoort ook tot de mogelijkheden. Mail in dat geval je ontwerp naar support@oypo.nl onder vermelding van je account en 'achterkant inlogkaartje'. Als je niet voor een eigen ontwerp kiest, heeft de achterkant een standaard ontwerp. Lees hier een uitgebreide beschrijving over het ontwerpen van je inlogkaartjes.

Doe een test

Als je voor de eerste keer met de app gaat werken, is het verstandig deze te testen zodat je precies weet hoe het allemaal werkt. Maak een virtuele school aan met virtuele leerlingen en ga vervolgens fotograferen. Klik hierbij iedere keer een andere leerling aan en vergeet ook geen #groepsfoto te maken. Doorloop vervolgens het hele proces, zodat je precies weet hoe alles werkt. Door van tevoren alles goed te testen, weet je wat je kunt verwachten en voorkom je problemen achteraf.

TIP!

Controleer bij je instellingen of je de AET-functie aan of uit hebt staan. Bewerk je je foto's zelf, dan is het beter om deze functie voor het automatisch corrigeren uit te zetten. Je kunt deze functie ook standaard op uit zetten bij de algemene account-instellingen.