Groepsfoto's maken en bewerken

Vast onderdeel van de schoolfotografie is meestal het maken van een groepsfoto. Het is altijd een hele kunst om een grote groep kinderen mooi op de foto te krijgen. Daarbij is de groepsfoto natuurlijk een foto die je aan ieder kind wilt aanbieden. Op deze pagina geven we je een aantal tips en trucs voor het maken en aanbieden van je groepsfoto's.

Het maken van een mooie groepsfoto begint bij het kiezen van de plek waarop je dit gaat doen. Dit kan binnen, bijvoorbeeld in de gymzaal, maar ook buiten. In beide gevallen zul je goed naar het licht moeten kijken. Binnen is het belangrijk dat je je flitsers zo positioneert dat ze de hele groep gelijkmatig uitlichten. Voordeel hiervan is dat als je alles goed hebt staan, je er verder niet meer naar om hoeft te kijken. Check ook goed de reflectie van je lampen in eventuele brillen. Kies je ervoor om buiten te fotograferen, kijk dan goed naar de stand van de zon. Je wilt natuurlijk geen harde schaduwen of kinderen die met hun ogen staan te knijpen. Op een zonnige dag is een plek in de schaduw daarom aan te raden. Belangrijk is dat je het licht in de gaten blijft houden. Gedurende de dag verandert het licht. Hier zal je dus ook je camera-instellingen op aan moeten passen. Waar je ook fotografeert, probeer in ieder geval te zorgen voor een rustige achtergrond en let tijdens het neerzetten van de leerlingen ook goed op bepaalde kleurcombinaties van de kleding. Iedereen scherp op de foto Waarschijnlijk is het overbodig om te melden, maar om ervoor te zorgen dat iedereen scherp op de groepsfoto staat is het belangrijk om met een hoog diafragmagetal te fotograferen. Nog een handig weetje als je groepen gaat fotograferen: een derde van de scherptediepte ligt voor het punt waarop je scherpstelt en twee derde daarachter. Stel, je fotografeert een klas die je in vier rijen opgesteld hebt staan: stel dan scherp op een leerling op de tweede rij om een maximale scherptediepte in je foto te krijgen.

Verwerking van de groepsfoto Je wilt uiteraard dat de groepsfoto bij ieder kind zichtbaar is als ze inloggen met hun inlogcode en wachtwoord. Er zijn verschillende manieren om hiervoor te zorgen. De meest eenvoudige methode is door te werken met de Oypo-app. Net als bij het splitsen van de leerlingen, zet het systeem tijdens het splitsen ook de groepsfoto meteen in de juiste groep en wordt de foto zichtbaar bij ieder kind. Hoe dit precies werkt, leggen we uit op onze website op onze uitgebreide how to pagina over groepsfoto's.

Aangepast verkoopprofiel koppelen Het is verstandig om aan groepsfoto's een aangepast verkoopprofiel te koppelen. Hierdoor kun je bepaalde opties, die je wel bij de individuele foto's aanbiedt, uitzetten. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van downloads: steeds meer fotografen kiezen ervoor om dit te doen. Een download van een groepsfoto aanbieden is echter af te raden. Het is dan mogelijk dat een ouder de foto bestelt en deze vervolgens doorstuurt aan de hele klas. Bied slechts een paar formaten fotoafdrukken aan bij de groepsfoto. Eigenlijk kun je alle overige producten uitschakelen. Waar je nog wel over na kunt denken, is om een aantal funproducten aan te laten staan. Helemaal aan het einde van het jaar willen ouders deze producten nog wel eens bestellen als bedankje voor de meester of juf.

De koppenkaart als aanvulling of alternatief voor de groepsfoto Bij Oypo is het mogelijk een koppenkaart aan te maken. Dit is een verzameling portretten van alle kinderen uit een klas, desgewenst met de naam van het kind eronder. Een leuk alternatief voor als je liever geen groepsfoto's wilt of kunt maken, maar je kunt het natuurlijk ook als extra aanvulling aanbieden. Ook hier kun je een aangepast verkoopprofiel aan koppelen. Op onze website leggen we precies uit wat je moet doen om een koppenkaart te maken.