De dag zelf

Een goede assistent is essentieel

Alle voorbereidingen zijn getroffen, het is zover; vandaag ga je fotograferen. Om alles goed zo soepel mogelijk te laten verlopen, moet je nog met een aantal dingen rekening houden.

Kom op tijd

Het is verstandig om de avond van tevoren je spullen klaar te zetten zodat je in alle rust kunt vertrekken. Sta op tijd op en en ontbijt goed: het gaat namelijk een drukke dag worden. Zorg dat je ruim te tijd hebt om op te bouwen. Probeer dat dan zoveel mogelijk voor schooltijd te doen. Neem hiervoor rustige tijd zodat je het licht goed in kunt stellen. Vraag desnoods even iemand om proefmodel te zijn. Een goede belichting zorgt voor veel tijdsbesparing in de nabewerking. Tip: gebruik een grijskaart om in de nabewerking snel een goede kleurweergave te bereiken. Zorg er trouwens voor dat je voordat je naar de school gaat ruim te tijd hebt genomen om goed te ontbijten: het gaat namelijk een drukke dag worden.

Fotografeer de QR-code

Voordat je begint met fotograferen is het belangrijk om de QR-code te fotograferen. Doet dit zonder je studioflitsers en fotografeer hem op ongeveer een armlengte afstand. Fotografeer je met meerdere camera's. Maak dan met iedere camera een foto van de QR-code. Als je met meerdere fotografen werkt, dan moet iedere fotograaf een foto maken van de QR-code op de telefoon of tablet waarmee hij of zij werkt.

Zet je telefoon in de vliegtuigmodus

Als het goed is heb je je telefoon of tablet gesynchroniseerd zodat alle namen en lijsten goed in je telefoon staan. Belangrijk is om de slaapstand uit te schakelen zodat je snel door kunt werken. Zet je telefoon in ieder geval in de vliegtuigmodus, daarmee werkt je app wel, maar wordt je niet gestoord door berichtjes, papjes of telefoontjes. Als het mogelijk is raden we daarom aan een tablet te gebruiken.

Laad alle apparaten goed op

Zorg dat alle apparatuur waarmee je werkt goed opgeladen is. Neem voor de zekerheid ook opladers mee en denk aan verlengsnoeren. Denk ook aan extra goed opgeladen accu's. Voor je telefoon zou je eventueel ook een powerbank mee kunnen nemen.

Print de namenlijst

Print vanuit je Oypo-account de namenlijst uit. Natuurlijk staan alle namen in je telefoon, maar het is fijn een back-up bij je te hebben. Het maakt met de app niet uit in welke volgorde je de leerlingen fotografeert, maar als je nog sneller wilt kunnen werken is het handig om een lijst in dezelfde volgorde als de app bij je te hebben. Zo voorkom je dat je in de app telkens moet scrollen om bij de goede naam terecht te komen. Het is handig om per klas een lijst te hanteren.

Neem een kladblok mee

Het klinkt misschien raar: maar zorg dat je iets bij je hebt om op te schrijven. Het is een hectische dag waarop er misschien dingen voorbij komen die handig zijn om even te noteren.

Instrueer de hulpouder(s)

Een goede hulpouder of assistent is van essentieel belang. Het is belangrijk om even de tijd te nemen om met ze door te lopen wat je van ze verwacht. Het is misschien zelfs wel nog beter om te zorgen dat ze van tevoren al een brief krijgen met daarin wat je van ze verwacht. Uiteraard loop je dat nog even kort door voordat je begint. Je kunt de hulpouder vragen om de kinderen die geweest zijn af te vinken op een geprinte lijst. Ook is het fijn als de hulpouder, voornamelijk bij de jonge kinderen, erop wil letten dat de gezichtjes schoon zijn. Zorg dat je tissues mee hebt, zodat zo nodig de hulpouder wat snoetjes schoon kan poetsen. Vaak vinden hulpouders het leuk om even samen met hun eigen kind op de foto te gaan. Spreek dit dan van tevoren af en laat het eigen kind bijvoorbeeld als laatste van zijn of haar klas komen. Tip: laat de hulpouder niet de telefoon of tablet bedienen, maar hou dit zelf in de hand.

TIP!

Zorg voor rust om je heen. Kinderen voelen het feilloos aan als er iets is. Ben je in je hum, dan maak je betere foto's.